maandag 19 februari 2018

Negentien organisaties gaan voor dementievriendelijk Limburg

Op 19 februari start de campagne ´Samen maken we Limburg dementievriendelijk´. Negentien Limburgse bedrijven en organisaties – groot en klein – meldden zich inmiddels aan voor de bedrijfsestafette die onderdeel uitmaakt van de campagne. Zij stellen hun medewerkers in de gelegenheid om een training ‘GOED omgaan met dementie’ te volgen. Daarnaast roepen zij andere organisaties op om ook dementievriendelijk te worden. De campagne duurt drie weken.

MUMC+ trapt campagne af
Als eerste organisatie trapt het Maastricht UMC+ (MUMC+) de bedrijfsestafette - en daarmee de campagne voor een dementievriendelijk Limburg – af. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats op 19 februari om 10 uur in de centrale hal van het MUMC+. Medewerkers en bezoekers van het MUMC+ krijgen informatie over hoe je als organisatie of als persoon dementievriendelijk kunt worden. Iedereen is welkom.

Deelnemende bedrijven en organisaties
Naast het MUMC+ zetten de volgende organisaties zich in voor een dementievriendelijk Limburg: Stadskantoor Roermond, Wonen Limburg, Geertenhof Weert, Munttheater Weert, Gemeente Venray, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Beek, KBO Limburg, Zorgboerderij Ransdalerveld in Ransdaal, StayOkay Maastricht, Haerhuys Kapsalon in Heerlen, RICK  (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie), Huis van de Zorg Sittard, Bibliotheek Roermond, Bibiocenter Weert, Huis van de Sport Sittard, Wonen Zuid, CZ-vestiging Sittard en servicekantoren Limburg. Naar verwachting sluiten meer organisaties zich komende weken aan.

Groeiend aantal mensen met dementie
Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. De kans is dus heel groot dat we steeds vaker mensen met dementie tegenkomen in onze samenleving. Dan helpt het als mensen dementie weten te herkennen en hier goed mee om kunnen gaan.

De handen ineen
Samen dementievriendelijk, Alzheimer Nederland en het Alzheimer Centrum Limburg slaan de handen ineen met als doel om tot 31 december 2020 ten minste 24.000 Limburgers een training ‘GOED omgaan met dementie’ te laten volgen. Inmiddels sluiten steeds meer Limburgse bedrijven en organisaties zich hierbij aan. Door medewerkers een training te laten volgen kunnen zij hun dienstverlening aan mensen met dementie verbeteren.

Word ook dementievriendelijk!
Bewustwording is de eerste stap op weg naar een dementievriendelijk Limburg. Wilt u meer weten de campagne ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’? Of een gratis online training van vijftien minuten volgen? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl/limburg

De aftrap van de campagne ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’ vindt plaats op 19 februari om 10 uur in de centrale hal van het Maastricht UMC+. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn:

Programma:

09.55 u

  • Muzikaal welkom door ensemble

10.00 u

  • Campagnefilmpje;
  • Welkomstwoord Julie Meerveld, Stuurgroep lid Samen dementievriendelijk over het waarom van een dementievriendelijke samenleving;
  • Toespraak Frans Verhey, Alzheimer Centrum MUMC over onderzoek en dementie;
  • Officiële aftrapmoment campagne door lid Raad van Bestuur MUMC+.

10.20 u 

  • Toast uitbrengen op een dementievriendelijk Limburg

10.25 u 

  • Muziek door ensemble

10.25 u

  • Einde bijeenkomst, start promotieteam.