5 april 2017

Duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw Verheylaan

Voor de uitvoering van de nieuwbouw van het Maastricht UMC+ aan de Verheylaan is het BREAAM-duurzaamheidscertificaat verworven. Jori Stevens, manager vastgoed van het Maastricht UMC+ mocht het certificaat tijdens het Nationaal BREAAM Congres ontvangen uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van het certificerende instituut DGBC.

Voor het verkrijgen van het duurzaamheidscertificaat is het gebouw aan de Verheylaan beoordeeld op negen verschillende aspecten: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. In 2014 was voor het ontwerp van het gebouw al een BREEAM certificaat verworven, als eerste ziekenhuis in Nederland.

Het BREAAM opleveringscertificaat voor het Maastricht UMC+ kreeg het drie sterren label “very good”. Dat betekent dat het gebouw hoge duurzaamheidskenmerken heeft.  Bij de uitreiking van het certificaat  tijdens het duurzaamheidscongres gaf van Doorn aan: “Als een van de eerste medische centra in Nederland is Maastricht UMC+ begonnen met BREEAM-NL als methodiek om het gebouw te verduurzamen. Dat mondt nu uit in een 3 sterren BREEAM-NL Oplevercertificaat. Met uitstekende prestaties op het gebied van Afval en Transport. Gelukkig zien we nu veel ziekenhuizen het voorbeeld van Maastricht UMC+ volgen. Want als er ergens een brede kijk op duurzaamheid nodig is, dus met oog voor energie én gezondheid, dan is het wel in de zorg.”

Het certificaat is voor de realisatie van het gebouw en toont aan dat wat gepland was om te doen ook daadwerkelijk gerealiseerd is. “Met dit certificaat laten wij als Maastricht UMC+ zien dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, ook  op het gebied van duurzaamheid. Het vraagt een flinke effort om aan alle eisen te voldoen en het levert geen quick win op maar wij zien het wel als een goede investering die zich op termijn uitbetaalt”, aldus Stevens. ”Een subsidie van de Provincie Limburg heeft goed geholpen bij de planvorming en uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen in het nieuwe gebouw."

Het gebouw aan de Verheylaan is nagenoeg geheel in gebruik genomen. De officiële opening van het complex is voorzien aan het begin van de zomer 2017.