18 mei 2017

Gouden Legpenning voor vaatchirurg Jan Tordoir

Vaatchirurg dr. Jan Tordoir van het Maastricht UMC+ mocht onlangs de Gouden Legpenning van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) in ontvangst nemen. Deze onderscheiding wordt toegekend aan leden die nationaal of internationaal voor de ontwikkeling van de Nederlandse chirurgie van bijzondere betekenis of invloed zijn geweest. Het gaat om wetenschappelijke verdiensten en/of inspiratie voor de Nederlandse chirurgie of een subspecialisme.

Door het bestuur werd unaniem besloten om deze onderscheiding dit jaar uit te reiken aan vaatchirurg Tordoir, met name voor zijn jarenlange inzet en grote bijdragen aan de vaattoegangschirurgie ten behoeve van hemodialyse. Prof. dr. Erik Heineman, voorzitter van de NVvH benadrukte tijdens de uitreiking dat hij als buitengewoon bescheiden mens en 'Mister Access' van Nederland door kennisoverdracht op dit gebied heel veel kwaliteit heeft toegevoegd. De Gouden Legpenning wordt overigens slechts zelden uitgereikt, sinds 1975 kregen 20 chirurgen deze onderscheiding.

Tordoir is sinds 1989 werkzaam in het Maastricht UMC+, wat mede door zijn inzet en expertise, voor meer dan driekwart van de Nederlandse dialyse centra een 'last resort' is voor patiënten met complexe vaattoegangsproblematiek. Tordoir is gepromoveerd op het proefschrift 'Noninvasive diagnostic studies of arteriovenous fistulas for hemodialysis' (UM, 1989). Behalve de algemene vaatchirurgie is zijn aandachtsgebied de toegangschirurgie (shuntchirurgie) voor hemodialyse behandeling. Het Maastricht UMC+ is expert- en verwijscentrum voor complexe vaattoegangschirurgie. Jaarlijks wordt een nationale en internationale vaattoegangscursus georganiseerd voor vaatchirurgen, nefrologen en verpleegkundigen. Dr. Tordoir is lid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en Vaatchirurgie. Hij is tevens oprichter en lid van de internationale Vascular Access Society.