2 augustus 2016

Nieuwe studie geopend naar toevoegen chloroquine aan behandeling glioblastomen

Vanaf 1 augustus 2016 kunnen patiënten met een nog niet behandeld glioblastoom, een kwaadaardige hersentumor, binnen het Maastricht UMC+ en MAASTRO clinic geïncludeerd worden in een nieuwe fase I-studie (voluit: A phase I trial for the addition of chloroquine, an autophagy inhibitor, to concurrent chemoradiation for newly diagnosed glioblastoma). In deze studie wordt aan de standaardbehandeling van een de novo glioblastoom het anti-malariamiddel chloroquine toegevoegd. Dat gebeurt tijdens de behandelfase waarbij gelijktijdig bestraling en chemotherapie met temozolomide worden ingezet. Chloroquine wordt al ruim 70 jaar over de hele wereld veilig als anti-malariamiddel gebruikt.

De onderzoekers Daniëlle Eekers, Ann Hoeben en Inge Compter (v.l.n.r)De onderzoekers Daniëlle Eekers, Ann Hoeben en Inge Compter (v.l.n.r)Uit eerder onderzoek aan de universiteit van Maastricht blijkt dat chloroquine een overlevingsmechanisme van de kwaadaardige cel remt en hierdoor de cellen gevoeliger maakt voor bestraling en chemotherapie. In deze studie zal onderzocht worden of chloroquine veilig gegeven kan worden samen met de bestraling en chemotherapie. Patiënten die in aanmerking komen voor de studie zullen voorafgaand aan de start van de bestraling/chemotherapie benaderd worden voor deelname.

Deze studie wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting www.Stop Hersentumoren.nl. Lees meer in een eerder verschenen nieuwsbericht: http://bit.ly/29N1sjf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Inge Compter
Radiotherapeut in opleiding
MAASTRO clinic
E: Inge.Compter@maastro.nl