Frouwke van Hout - Apotheek

Klinische Farmacie en Toxicologie - Ziekenhuisapotheek 

In de periode van 24 april 2017 tot en met 30 juni 2017 heb ik stage gelopen in de ziekenhuisapotheek van het MUMC+. Dit in het kader van de opleiding Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Bij veel universitaire studies rond je de opleiding af met een scriptie, maar bij Farmacie schrijf je je scriptie in het vijfde jaar en rond je de opleiding af in je zesde jaar met een grote stage van tien weken. Het was ontzettend leuk en leerzaam om deze laatste periode als student in het MUMC+ door te brengen. Ik heb het ervaren als een goede voorbereiding op mijn verdere loopbaan als apotheker.

De eerste vier weken van mijn stage bestonden vooral uit meekijken en meelopen met de diverse onderdelen van de ziekenhuisapotheek. Van het magazijn en de uitgiftebalie tot het laboratorium en de productieafdeling, alles kwam aan bod. Op die manier heb ik snel veel medewerkers leren kennen en heb ik een goed beeld gekregen van alle werkzaamheden van de ziekenhuisapotheek. Dit was een goede basis voor de laatste zes weken van mijn stage waarin ik aan mijn verplichte en persoonlijke leerdoelen kon werken. Tijdens deze periode was ik zelf verantwoordelijk voor het behalen van mijn leerdoelen en mocht ik zelf mijn dag indelen. Een van mij persoonlijke leerdoelen focuste zich bijvoorbeeld op het geven van onderwijs. Doordat ik vrij was om mijn eigen  dag in te delen heb ik hier veel aandacht aan kunnen besteden en heb ik meerdere lessen kunnen geven aan geneeskundestudenten. Daarnaast was ik iedere dag verantwoordelijk voor het afhandelen van de zogenaamde clinical rules. Dit zijn medicatiebewakingssignalen die ontstaan als een patiënt een afwijkende labwaarde heeft, die invloed heeft op een van de geneesmiddelen van de patiënt. Aan mij de taak om de arts hierover te bellen en advies te geven over hoe om te gaan met dit signaal. Het was erg leuk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling van patiënten.

Ik mocht in deze stage dus veel zelf doen, maar natuurlijk altijd onder begeleiding van een ziekenhuisapotheker.

Het is te merken dat het MUMC+ gewend is aan stagiaires. Het is nooit een probleem om mee te lopen of mee te kijken en er is altijd iemand beschikbaar om vragen aan te stellen. Daarnaast word je als stagiair behandelt alsof je vast onderdeel bent van het team. Zo mocht ik bij vrijwel ieder teamoverleg aanwezig zijn en werd mij input gewaardeerd. Dit zorgde voor een hele fijne werksfeer.

Kortom, mijn stage in de ziekenhuisapotheek van het MUMC+ was leerzaam en interessant, maar vooral ontzettend leuk!

Sluit de enquête